Νικήτρια του φετινού βραβείου Nin Danica Vukicevic: τα βιβλία είναι ξεχωριστά όντα, με σώμα, μυρωδιά και πνεύμα

Την τελευταία του εβδομάδα, η οποία είναι αφιερωμένη στη λογοτεχνία, το καλειδοσκόπιο Πολιτισμού θα φιλοξενήσει τη φετινή νικήτρια του βραβείου Nin Danica Vukicevic το Σάββατο, 14. τον Οκτώβριο στις εγκαταστάσεις του Περιφερειακού Γραφείου, όταν θα πραγματοποιηθεί μια λογοτεχνική συνομιλία με μερικούς από τους πιο αναγνωσμένους περιφερειακούς συγγραφείς, από τις 7 μ.μ. θα συνοδεύεται από τους καλεσμένους της το βράδυ από τους Muharram bazdulj και Milica Vučković.

Η ντανίκα Βουκιτσέβιτς είναι συγγραφέας, λογοτεχνικός κριτικός και δοκιμαστική. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο, το ΙΧ γυμνάσιο και τη φιλολογική σχολή στο Βελιγράδι (Τμήμα Γενικής λογοτεχνίας και Θεωρίας της λογοτεχνίας), καθώς και τις γυναικείες σπουδές. Είναι μέλος της σερβικής λογοτεχνικής εταιρείας. Τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Ισπανικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Πολωνικά, Γαλλικά, Ελληνικά, Μακεδονικά, ολλανδικά και σε πολλές άλλες γλώσσες. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της η Ντανίκα δημοσίευσε σε πολλά σημαντικά περιοδικά, εκπροσωπήθηκε σε πολυάριθμες ανθολογίες ποίησης και πεζογραφίας.Έχει δημοσιεύσει έξι ποιητικές συλλογές: “like a hotel on the wind” (1992), “when I heard voices” (1995), “Shamanka” (2001), “bow and arrow” (2006), “Crossing in one another species” (2007), “high factory chimneys” (2012), “glitter and Grace” (2013), “while the sun and the moon” (2015), “I, Claudia” (2018) και επιλεγμένα ποιήματα “όταν εμείς οι νεκροί ανασταίνουμε” (2014) καθώς και δύο βιβλία σύντομης πεζογραφίας: “Στις παραλίες” (1998) και “η ζωή είναι ένας γορίλας” (2000) και η συλλογή ιστοριών “μητέρα των αντίστροφων πραγμάτων” (2017). Κέρδισε το βραβείο Profemina για τη συλλογή της “όταν άκουσα φωνές” το 1995. το βραβείο “Biljana Jovanović” 2007. έτος και βραβείο “Milica Stojadinović Srpkinja” 2014. έτος, καθώς και τα βραβεία NIN φέτος για το μυθιστόρημα “Inner Sea”.

Στο πλαίσιο της εβδομάδας Λογοτεχνίας στο φετινό έκτο καλειδοσκόπιο πολιτισμού, θα συμμετάσχετε σε μια λογοτεχνική συνομιλία με δύο άλλους εξέχοντες συγγραφείς. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας και ανυπομονείτε να έρθετε στη Νέα Υόρκη;

– Το Νόβι Σαντ είναι μια πόλη της παιδικής μου ηλικίας, ήρθα στον θείο μου, έχω έναν αδερφό από τον θείο μου που ζει εδώ. Η αδερφή του θείου μου είναι στο Λονδίνο. Είναι μέρος της παιδικής μου ηλικίας. Έχω φίλους και πρώην φίλους εδώ. Λατρεύω τη Νέα Υόρκη και ανυπομονώ να έρθω.

Το καλειδοσκόπιο πολιτισμού είναι ένα έργο κληρονομιάς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και της καλύτερης ευρωπαϊκής μάρκας τάσεων που διαρκεί πέντε εβδομάδες και συνδυάζει πέντε είδη τέχνης. Ένας από αυτούς είναι η λογοτεχνία. Πόσο σημαντικό είναι να προωθήσετε αυτό το είδος τέχνης σήμερα και πώς βλέπετε το μέλλον των έντυπων βιβλίων σε μια εποχή καθολικής ψηφιοποίησης;

“Η λογοτεχνία είναι η βάση όλων γιατί η ιστορία είναι η βάση όλων, ας πούμε ότι η απεργία των σεναριογράφων του Χόλιγουντ λέει κάτι γι’ αυτό. Υπάρχουν διαφορετικές ιδέες για το ρόλο της λογοτεχνίας και προσαρμόζονται και αλλάζουν ανάλογα με το ποιος παράγει την τρέχουσα πραγματικότητα από μια θέση εξουσίας, και η πολιτιστική έννοια στην οποία ζει και κολυμπά είναι επίσης σημαντική. Δεν ξέρουμε αν κάτι από αυτό που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε θα επιβιώσει ή από αυτό που φαίνεται αιώνιο. Η γλωσσική εικόνα του κόσμου είναι ισχυρή, αλλά όχι η μόνη. Ωστόσο, τα βιβλία είναι ειδικά όντα, με σώμα και μυρωδιά, με πνεύμα.

Το καλειδοσκόπιο του πολιτισμού καλλιεργεί την ίδια έννοια εδώ και έξι χρόνια. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πέντε εβδομάδων και πέντε τύπους τέχνης-εκτέλεση, εφαρμοσμένες, εικαστικές τέχνες, λογοτεχνία και αρχιτεκτονική. Πώς σχολιάζετε την έννοια του καλειδοσκοπίου του πολιτισμού;

– Πολλαπλασιάζετε πέντε με πέντε, μπορεί να πάρετε είκοσι πέντε, αν πιστεύετε ότι δύο και δύο είναι πέντε όλα είναι διαφορετικά, και υπάρχουν “άθραυστοι δεσμοί.”Νομίζω ότι είναι καλό για όλους τους ηθοποιούς, για εκείνους που σχεδιάζουν προγράμματα, τα οργανώνουν, για εκείνους που θα παρουσιαστούν στο κοινό και για εκείνους που θα απολαύσουν την ανακάλυψη του θησαυρού τους… Όλοι κερδίζουν.

Όταν πρόκειται για την περιοχή, όπου πραγματοποιείται μέρος του προγράμματος καλειδοσκόπιο Πολιτισμού, πώς βλέπετε αυτή τη θέση; Κατά τη γνώμη σας, μπορεί να γίνει ένα νέο κέντρο δημιουργικών βιομηχανιών στο Νόβι Σαντ;

– Σωστό μέρος για το σωστό πράγμα. Με το μέλλον.

Πώς σχολιάζετε τον μετασχηματισμό της περιοχής; Ήταν κάποτε η τοποθεσία των παλαιών εργοστασίων, και σήμερα αυτοί οι χώροι έχουν αποκατασταθεί και εξυπηρετούν το σκοπό του πολιτισμού και της τέχνης.

Σε πολλές από τις μητροπόλεις του κόσμου, τέτοιοι χώροι είναι περιοχές τέχνης, αφού ο Ανατολικοευρωπαϊκός κόσμος έγινε μονολιθικός μη σοσιαλιστικός, οι ιεροί τόποι προόδου και ελπίδας εγκαταλείφθηκαν, έγιναν φαντάσματα. Και κάθε αναζωογόνηση και διάσωση τουλάχιστον ενός γυμνού χώρου αξίζει υποστήριξη. Και ειδικά αν η μουσική και το πιο ποικίλο Καλλιτεχνικό/Πολιτιστικό περιεχόμενο αρχίζουν να εγκατασταθούν εκεί που φέρνουν τους ανθρώπους μαζί και τους κάνουν χαρούμενους. Το Βελιγράδι είχε ένα υπέροχο μεγάλο κτίριο Bigza, ως τόπο εναλλακτικού πολιτισμού / τέχνης, αλλά αυτή η ευκαιρία χάθηκε.

Ποια νεαρά ονόματα της σύγχρονης λογοτεχνίας εδώ, άξια όλης της προσοχής, θα ξεχωρίζατε;

– Αποφεύγω πάση θυσία τη νομιμοποίηση των γενεών επειδή περιλαμβάνεται βίαια στην ομιλία για την τρέχουσα λογοτεχνία μας επειδή δεν θέλω να έχω ένα τέτοιο σημάδι ούτε το έχω φορέσει ποτέ. Είναι απλώς ένας νέος τρόπος (τεχνητά) να προκαλέσετε διαιρέσεις και εχθρότητα, να εκφράσετε απογοήτευση και πόνο για πολυσύχναστα μέρη που δεν είναι απασχολημένα. Υπάρχει χώρος για τα πάντα. Ίσως υπάρχει πλήθος γύρω από το VIP Lodge/Lodge.

Πόσο σημαντικό είναι σήμερα να φέρουμε την τέχνη πιο κοντά σε όλους και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε αυτή τη σύγχρονη εποχή;

Η τέχνη είναι τόσο κρυμμένη όσο και πανταχού παρούσα. Όλοι και κανένας. Η τέχνη είναι σαν τη ζωή μιας μέλισσας. Ο κόσμος θα είχε φύγει χωρίς αυτούς. Μέλισσες και τέχνη!

Είστε ένας από εκείνους τους συγγραφείς που γράφουν σε ένα κύμα έμπνευσης ή εξακολουθείτε να σκέφτεστε και να ξαναγράφετε κάθε σκέψη; Πώς μοιάζει η δημιουργική σας διαδικασία;

– Είναι πολύ περίπλοκο, αλλά χρησιμοποιώ περισσότερες στρατηγικές.

Σε τι εργάζεστε αυτήν τη στιγμή και τι μπορεί να περιμένει το κοινό στο μέλλον;

– Αναμενόμενο.

Τι διαβάζετε αυτήν τη στιγμή και ποια βιβλία θα συνιστούσατε;

Διαβάστε τους νικητές του βραβείου Νόμπελ και θα το απολαύσετε. Όχι μόνο το τελευταίο αλλά και οι προκάτοχοί του.

Η είσοδος στα προγράμματα kaleidoscope of culture είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται αίτηση στον επίσημο ιστότοπο του kaleidoscope of culture.

Ο εταίρος της Kaleidoscope of culture είναι η Erste Bank.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

TOP