Η απογραφή του πληθυσμού του Μαυροβουνίου δεν είναι βουλευτικές εκλογές. οι πολίτες να ψηφίζουν ελεύθερα

Ποντγκόριτσα / Τίρανα: ο Πρόεδρος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου με τεχνική εντολή και ο ηγέτης του πολιτικού κινήματος ουρά Ντρίταν Αμπάζοβιτς απηύθυναν σήμερα έκκληση στους θρησκευτικούς ηγέτες, τους πολιτικούς, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και όλους τους συμμετέχοντες στη δημόσια ζωή στο Μαυροβούνιο, “για τους ανθρώπους να εκφραστούν εντελώς ελεύθερα” για την επερχόμενη απογραφή.

Ο αμπάζοβιτς το είπε αυτό απαντώντας στο ερώτημα των ειδήσεων της Ποντγκόριτσα αν πιστεύει ότι ο Πατριάρχης Πορφίριε της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας “παρενέβη στην απογραφή στο Μαυροβούνιο”. Το ίδιο ερώτημα απευθύνθηκε νωρίτερα σήμερα και από τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Γιακόβ Μιλάτοβιτς, ο οποίος έκανε έφεση παρόμοια με τον Αμπάζοβιτς, αλλά επισήμανε ότι αυτοανακηρύχθηκε Μαυροβούνιος.

Ο αμπάζοβιτς διευκρινίζει ότι η απογραφή δεν είναι βουλευτικές εκλογές.

“Ζητώ αυτοσυγκράτηση από όλα όσα θα μπορούσαν να είναι μια πιθανή κατάχρηση εξουσίας που κάποιος εκτελεί σε οποιοδήποτε επίπεδο, στο πλαίσιο της πολιτικοποίησης της επερχόμενης απογραφής”, δήλωσε ο Αμπάζοβιτς.

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται τη θέση του συναδέλφου του κόμματος και Υπουργού Φίλιπ Άντζιτς, ότι τέτοιες δηλώσεις αποτελούν ταπείνωση των πολιτών, ο Αμπάζοβιτς είπε:

“Για μένα, είναι ταπεινωτικό για τους πολίτες να πιστεύουν ότι οι πολίτες θα αλλάξουν τον εθνικό, εθνοτικό προσανατολισμό τους ή κάποιες από τις απόψεις τους εξαιτίας της εκστρατείας”, δήλωσε ο Αμπάζοβιτς, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι “ο μέσος πολίτης δεν θα υποκύψει σε καμία εκστρατεία και πίεση.”

Ερωτηθείς τι θα συμβεί αν το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών ζητήσει σήμερα μποϊκοτάζ της απογραφής, ο Αμπάζοβιτς είπε ότι η απογραφή θα διεξαχθεί όπως είχε προγραμματιστεί. Πιστεύει ότι δεν υπάρχει έγκυρο επιχείρημα για την αναβολή της απογραφής.

“Δεν θέλω να το κάνουν αυτό, αλλά είναι μια νόμιμη πολιτική θέση. Δεν ξέρω τι θέλουν να επιτύχουν, τι θέλουν να πει κάποιος, ότι σε έξι μήνες θα υπάρξει μια δραστικά διαφορετική ατμόσφαιρα και ότι δεν θα υπάρξει εκστρατεία απογραφής εάν αναβληθεί. Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ”, είπε ο Αμπάζοβιτς.

Ο αμπάζοβιτς, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα ότι το κόμμα είχε λάβει πρόσκληση να συναντηθεί με τον κάτοχο της εντολής Μιλόικο Σπάιτς για το σχηματισμό κυβέρνησης, λέει ότι τίποτα δεν είχε συμβεί στο μεταξύ.

“Μπορώ να πω μόνο τη θέση που επαναλαμβάνει συνεχώς η URA – θεωρούμε τον διάλογο ως δημοκρατικό πρότυπο και ως κάτι που είναι θέμα πολιτικής κουλτούρας. Με όλες τις πολιτικές οντότητες, είμαστε έτοιμοι να έχουμε έναν διάλογο, αν θα οδηγήσει σε κάποια συμφωνία, γι ‘ αυτό – τότε. Όλες οι άλλες ερωτήσεις δεν είναι για μένα, αν υπάρχει η επιθυμία να καθίσω στο τραπέζι, να συζητήσω σημαντικά θέματα, οι πόρτες του Γραφείου του πρωθυπουργού και του προέδρου του GP URA είναι περισσότερο από ανοιχτές. Αν κάποιος πιστεύει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο, τίποτα, ευχόμαστε σε όλους μεγάλη επιτυχία”, δήλωσε ο Αμπάζοβιτς σε δημοσιογράφους στα Τίρανα, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της διαδικασίας του Βερολίνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

TOP