14 χρόνια κατάθλιψης μετατράπηκε σε βιβλίο οι καταθλιπτικοί δεν είναι γαλακτοπαραγωγοί αλλά άτομα με διάγνωση

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που προκαλεί ένα διαρκές αίσθημα θλίψης και απώλειας ενδιαφέροντος.

Ονομάζεται και πιο σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή ή κλινική κατάθλιψη, επηρεάζει το πώς αισθάνεστε, σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε και μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων. Έτσι, μπορεί να έχετε πρόβλημα να εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες, αλλά μερικές φορές μπορεί επίσης να αισθάνεστε ότι η ζωή σας δεν έχει νόημα και αξίες.

Αυτή η ασθένεια δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας και δεν μπορείτε απλά να την “σταματήσετε”. Αντίθετα, συχνά απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη αισθάνονται καλύτερα με φάρμακα, ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό αυτών, κάτι που είναι πιο συνηθισμένο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το 18, 5% των Αμερικανών ενηλίκων έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (που) εκτιμά ότι επηρεάζει περίπου το πέντε τοις εκατό των ανθρώπων κατά μέσο όρο. Αυτή η διαφορά από τους Αμερικανούς χάνεται στην πραγματικότητα στη σιωπή, τον στιγματισμό και τη μη μετάβαση στον γιατρό. Πίσω από αυτά τα κρύα, ξηρά λόγια είναι τα βασανιστήρια εκατομμυρίων ανθρώπων που, κλειστά ο ένας στον άλλο, προσπαθούν να σπρώξουν την ημέρα μέσα από την ομίχλη και τα συναισθηματικά και εγκεφαλικά κύματα της κατάθλιψης.

Ο παρουσιαστής του Ζάγκρεμπ Aleksandar Stanković έγινε γνωστός στο κοινό της περιοχής για τις αιχμηρές συνεντεύξεις του στην τηλεοπτική εκπομπή “Nedeljom u dva”, κατά τη διάρκεια της οποίας συχνά ζητά από τους επισκέπτες πολύ δύσκολες ερωτήσεις. Και όταν κάποιος που “χαιρετά” τους συνομιλητές τόσο έντονα, αντλώντας από αυτούς μερικές φορές δυσάρεστα μυστικά και απροσδόκητες απαντήσεις, αποφασίζει να γυμνάσει την ψυχή του και να προσφέρει στον κόσμο τα πιο κρυμμένα μέρη της ύπαρξής του, γίνεται σαφές πόσο σημαντικό είναι αυτό το είδος απολέπισης για αυτόν ως άτομο και για την επιθυμία του να είναι σαν τον εαυτό του ότι δεν είναι ντροπή να είσαι καταθλιπτικός και, το Έτσι δημιουργήθηκε το βιβλίο “Depra”, το οποίο εκδόθηκε μαζί μας με τον τίτλο “out of my skin: life with depression”.

– Γιατί ακριβώς ” Depra – – επειδή αυτό το όνομα έχει φύγει, αργκό, γιατί ήθελα να εξοικειωθώ με αυτήν την ασθένεια, να την σχετικοποιήσω, με τρόπο που να δείχνει στενή σχέση με αυτήν την ασθένεια από την οποία, χάρη σε μια σειρά αγχωτικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου, το οποίο δεν έχει ακόμη μελετηθεί-η επιδημία του κοροναϊού – όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν – Ο Στάνκοβιτς εξήγησε ότι με την ευκαιρία αυτή στο Βελιγράδι ήταν καλεσμένος στη σειρά “πίνοντας καφέ με ψυχολόγο” η οποία, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής στο Βελιγράδι και σε συνεργασία με την καλλιτεχνική κοινότητα Dorćol Platz, διοργανώνεται από το ίδρυμα Hemofarm εδώ και αρκετά χρόνια.

Η σκανδάλη για την κατάθλιψη, λένε οι ειδικοί, μπορεί να είναι οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένου ενός θετικού γεγονότος.

“Έζησα μια επίθεση κατάθλιψης, αν και η ιατρική ορολογία δεν γνωρίζει αυτόν τον όρο, δύο ημέρες μετά την παραλαβή του βραβείου δημοσιογράφου. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ ένα βράδυ πρώτα, μετά το δεύτερο, μετά το τρίτο. Κατά κάποιο τρόπο λειτουργούσα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά συνειδητοποίησα ότι τα χέρια μου έτρεμαν, ότι δεν είχα συγκέντρωση, κάτι που ήταν το χειρότερο για μένα. Είχα επίσης πλήρη έλλειψη όρεξης, μαύρες, ζοφερές σκέψεις. Μετά από τρεις μέρες είπα στη γυναίκα μου: “πρέπει να αναζητήσω επαγγελματική βοήθεια, δεν μπορώ να ζήσω έτσι.”Πήγα σε ψυχίατρο και είπε μετά από λίγο ότι υπέφερα από μέτρια σοβαρή κατάθλιψη. “Πρέπει να πάρετε φαρμακοθεραπεία και να πάτε σε ψυχοθεραπευτή.”Για τους πρώτους τρεις ή τέσσερις μήνες, έπαιρνα λίπος από αυτό το λάκκο στο οποίο έπεσα. Τα φάρμακα δεν λειτούργησαν γρήγορα, αλλά έπιασα τον εαυτό μου για 15 λεπτά σαν να μην ήταν τίποτα λάθος μαζί μου, έτσι συμβαίνει να είναι έτσι για μια ώρα. Φτάσαμε αργά στο σημείο ότι όλη μου η μέρα είναι εντάξει, χωρίς κάποια ευφορία, απλά δεν έχω εκδηλώσεις αδυναμίας, θλίψης, κλάματος.

Και οι πλούσιοι κλαίνε; Ναι, ιδιαίτερα επιτυχημένοι άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση τόσο από τον” έξω κόσμο ” όσο και από ένα υψηλό επίπεδο αυτο-προσδοκίας. Και η σκανδάλη, λένε οι ψυχίατροι, μπορεί να είναι κάποιο αγχωτικό γεγονός, συνήθως στην αναπτυξιακή περίοδο, πιο συχνά στην παιδική ηλικία, αλλά η ίδια η κατάθλιψη μπορεί να ενεργοποιηθεί αργότερα, όταν βρεθούμε σε μια άλλη, επίσης αγχωτική κατάσταση. Στην περίπτωση του Στάνκοβιτς, το έναυσμα ήταν η απώλεια του πατέρα του στα 13. χρόνια και μια δύσκολη σχέση με τη μητέρα του, για την οποία μιλάει με ένα είδος απόσπασης που αναγνωρίζεται από εκείνους που βρίσκονται οι ίδιοι σε αυτή την κατάσταση.

– Όταν ανακάλυψε ότι ήμουν κατάθλιψη, η μητέρα σκέφτηκε για πρώτη φορά ότι φταίει η γυναίκα μου – αστειεύτηκε ο Αλέξανδρος, επισημαίνοντας ότι μια μητέρα είναι μία από αυτές που μπορούν να βρουν ευτυχία στα μικρά πράγματα, τα οποία για κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη, είναι ένας επιθυμητός και συχνά ανέφικτος στόχος. Ο πατέρας μου ήταν στρατιωτικός και τον έχασα όταν τον χρειαζόμουν περισσότερο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρωταρχικός μου στόχος ήταν να κρατήσω τα παιδιά μου – μια 13χρονη κόρη και έναν 4χρονο γιο-έναν πατέρα και έναν λειτουργικό.

280 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν

Περίπου 280 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από κάποια μορφή κατάθλιψης. Τα σχετικά δεδομένα δείχνουν επίσης ότι η κατάθλιψη είναι έως και 50% πιο συχνή στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες. Για λόγους απεικόνισης, εκτιμάται ότι μία στις δέκα έγκυες και γυναίκες μητρότητας αντιμετωπίζουν κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι επίσης από τις κύριες αιτίες αυτοκτονίας – και η αυτοκτονία είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15 έως 29 ετών. Αυτές είναι όλες, παρεμπιπτόντως, αναλύσεις που δεν περιελάμβαναν την πανδημία covid, ως ένα πολύ σοβαρό έναυσμα άγχους. Αυτά τα αποτελέσματα μας περιμένουν και σίγουρα δεν θα είναι καλά…

Πόσο αλλάζει η κατάθλιψη ένα άτομο; Ο Στάνκοβιτς εξήγησε ότι ήταν αρκετά τυχερός που αναγνώρισε ότι κάτι του συνέβαινε.

Ένας από τους λόγους είναι ότι πάντα με ενδιέφεραν θέματα που σχετίζονται με την ψυχολογία. Αν δεν είχα γίνει δημοσιογράφος, θα ήμουν ψυχολόγος ή θα τελείωνα την ιατρική και θα γινόμουν ψυχίατρος. Όταν είδα τον εαυτό μου σε αυτή την κατάσταση, είπα, “Ουάου, τι άνθρωπος είναι αυτός.”Ο κύριος στόχος μου ήταν να βελτιωθώ το συντομότερο δυνατό. Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που είναι εξαντλητική. Η πρώτη ερώτηση που σας κάνει ένας ψυχίατρος είναι: “έχετε σκεφτεί ποτέ την αυτοκτονία;”Είχα ένα μικρό παιδί και δεν μου πέρασε από το μυαλό να αυτοκτονήσω, αλλά εξακολουθούσα να πιστεύω ότι μια τέτοια ζωή δεν άξιζε να ζήσω. Και γι ‘ αυτό έπρεπε να βγω από αυτήν την τρύπα – λέει ο Στάνκοβιτς, προσθέτοντας ότι το τυχερό είναι ότι δεν υπέφερε από μια τόσο σοβαρή μορφή κατάθλιψης που πολλοί δεν σηκώνονται καν από το κρεβάτι.

Εξηγώντας γιατί είπε όλα τα τραύματά του μέσα από το βιβλίο σε ολόκληρο τον κόσμο, ο διάσημος δημοσιογράφος δήλωσε ότι σε αυτές τις πιο δύσκολες στιγμές, οι εμπειρίες άλλων, που είχαν υποφέρει από την ίδια ασθένεια για 10, 15 ή 20 χρόνια, φρικτά σήμαινε γι ‘ αυτόν. “Ήμασταν χειρότεροι από εσάς, αλλά μας βλέπετε τώρα;”ήταν ένα μήνυμα που του φαινόταν σαν ένα απλωμένο χέρι καθώς βυθιζόταν στη λάσπη. Και πήρε αυτό το χέρι και δεν το έριξε μέχρι να βγει από τον πηλό. “Δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση, είπα στον εαυτό μου ότι είχα αρκετή εμπειρία για να βάλω τα πάντα σε χαρτί και να βοηθήσω κάποιον. Και ένας σημαντικός λόγος για τη δημοσίευση του βιβλίου είναι η αποστιγματοποίηση της ψυχικής ασθένειας και η ευαισθητοποίηση μιας κοινωνίας που δεν γνωρίζει τι είναι η κατάθλιψη, αλλά χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη για να σημαίνει κακή διάθεση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη αναγκάζονται να ακούσουν συμβουλές όπως πρέπει να τρέμουν, θα περάσουν ή θα τρέξουν, θα βελτιωθείτε. Πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι το περιβάλλον, αν δεν μπορεί να βοηθήσει άμεσα, τουλάχιστον αρχίζει να κάνει διάκριση μεταξύ κλινικής κατάθλιψης και κακής διάθεσης”, δήλωσε ο Αλεξάνταρ Στάνκοβιτς.

Ιβάν Ραντόιτσιτς

Έξι αποχρώσεις του Ντεπρέ
Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών αναγνωρίζει έξι επιπλέον υποτύπους καταθλιπτικής διαταραχής, που ονομάζονται προσδιοριστές, με μια σημείωση σχετικά με το μήκος, τη σοβαρότητα και την παρουσία ψυχωτικών χαρακτηριστικών:

Η μελαγχολική κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από απώλεια απόλαυσης στις περισσότερες ή όλες τις δραστηριότητες, έλλειψη αντιδραστικότητας σε ευχάριστα ερεθίσματα, ποιότητα καταθλιπτικής διάθεσης πιο έντονη από τη θλίψη ή την απώλεια, επιδείνωση των συμπτωμάτων το πρωί, ξύπνημα νωρίς το πρωί, ψυχοκινητική βραδύτητα, υπερβολική απώλεια σωματικής μάζας ή υπερβολική ενοχή.

Η άτυπη κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από μεταβαλλόμενη διάθεση (παράδοξη ανδεονία) και θετικότητα, σημαντική αύξηση της σωματικής μάζας ή αυξημένη όρεξη (άνεση στα τρόφιμα), υπερβολικό ύπνο ή υπνηλία (υπερυπνία), αίσθηση βαρύτητας στα άκρα, γνωστή ως επιδεινωμένη παράλυση και σημαντική μακροχρόνια κοινωνική εξασθένηση ως αποτέλεσμα υπερευαισθησίας στην αντίληψη αμοιβαία απόρριψη.

Η κατατονική κατάθλιψη είναι μια σπάνια και σοβαρή μορφή καταθλιπτικής διαταραχής που περιλαμβάνει διαταραχές κινητικής συμπεριφοράς και άλλα συμπτώματα. Το άτομο εδώ απουσιάζει και σχεδόν μουδιάζει, ή παραμένει ακίνητο ή δείχνει χωρίς νόημα ή ακόμα και παράξενες κινήσεις. Κατατονικά συμπτώματα εμφανίζονται επίσης στη σχιζοφρένεια ή σε μανιακά επεισόδια ή μπορεί να προκληθούν από κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο.

Η κατάθλιψη άγχους προστέθηκε για να τονίσει την κοινή εμφάνιση κατάθλιψης ή μανίας και άγχους, καθώς και τον κίνδυνο αυτοκτονικής συμπεριφοράς σε καταθλιπτικά άτομα με άγχος. Ο ακριβής ορισμός με αυτόν τον τρόπο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόβλεψη ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καταθλιπτική ή διπολική διαταραχή.

Η κατάθλιψη με περιγεννητική έναρξη αναφέρεται στην έντονη, παρατεταμένη και μερικές φορές εξουθενωτική κατάθλιψη που βιώνουν οι γυναίκες μετά τον τοκετό ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχει ποσοστό επίπτωσης 3-6% μεταξύ των μητέρων. Η έναρξη εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μέσα σε ένα μήνα μετά τον τοκετό.

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι μια μορφή κατάθλιψης στην οποία τα καταθλιπτικά επεισόδια εμφανίζονται το φθινόπωρο ή το χειμώνα και εξαφανίζονται την άνοιξη. Η διάγνωση γίνεται εάν τουλάχιστον δύο επεισόδια συνέβησαν κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών, χωρίς επεισόδια σε άλλες περιόδους, για δύο ή περισσότερα χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

TOP