Ψεύτικο μέλι απασχολημένος ράφια μας εδώ είναι πώς να αποφύγετε τα πλαστά

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν να αγοράζουν μέλι που έχει κρυσταλλωθεί, πιστεύοντας ότι δεν είναι καλό.

Είναι θέμα αγνής άγνοιας, γιατί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του αληθινού, αγνού μέλιτος είναι ακριβώς η κοκκοποίηση ή η κρυστάλλωσή του. Αυτό συμβαίνει λόγω πολλών παραγόντων και ένας από αυτούς είναι η θερμοκρασία, έτσι σε ψυχρότερες περιοχές το μέλι κρυσταλλώνεται γρηγορότερα και πιο συχνά. Για το λόγο αυτό, λένε ότι οι καταναλωτές στη Σουηδία ή τη Δανία δεν θα αγοράσουν ποτέ υγρό αλλά αποκλειστικά αυτό το κρυσταλλωμένο μέλι. Αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι για αυτούς ότι είναι απολύτως φυσικό και ότι παρήχθη από μέλισσες χωρίς πρόσθετα, επειδή το πλαστό μέλι παραμένει υγρό και δεν έχει δυνατότητα κρυστάλλωσης.

Αιτίες κρυστάλλωσης

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει όταν τα σάκχαρα στο μέλι πηγαίνουν από υγρή κατάσταση σε στερεή κατάσταση δημιουργώντας στερεούς κρυστάλλους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο χρώμα και την υφή του μελιού, μετατρέποντάς το από υγρό σε πυκνή, κρεμώδη ή στερεή μορφή. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν επηρεάζει καθόλου τη γεύση της, αντίθετα είναι πολύ πιο πλούσια και αναδεικνύει το άρωμα του ίδιου του μελιού. Επίσης, η κρυστάλλωση του μελιού δεν επηρεάζει τη διάρκεια ζωής του, καθώς το μέλι μέλισσας είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που πρακτικά δεν μπορούν να χαλάσουν. Λόγω των χημικών συστατικών που προστίθενται στο σφυρήλατο μέλι δεν είναι σε θέση να σχηματίσει κρυστάλλους και παραμένει πάντα σε υγρή κατάσταση, γι ‘ αυτό η κρυστάλλωση είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης της ορθότητας και της ποιότητας του ίδιου του μελιού.

Εδώ είναι μερικοί από τους κύριους λόγους για τους οποίους συμβαίνει η κρυστάλλωση του μελιού.

Τύπος μελιού

Ορισμένοι τύποι μελιού μελισσών τείνουν να κρυσταλλώνονται περισσότερο από άλλους. Για παράδειγμα, το μέλι ηλίανθου και κραμβόσπορου συχνά κρυσταλλώνεται γρηγορότερα μέσα σε λίγες εβδομάδες έως μερικούς μήνες, ενώ το μέλι bagrem, Λιβάδι και λεβάντα συνήθως παραμένουν υγρά για μεγάλο χρονικό διάστημα και ακόμη και αρκετά χρόνια. Μερικοί τύποι κρυσταλλώνονται μόνο στο κάτω μέρος ενώ το υγρό μέλι παραμένει στην κορυφή και άλλοι τύποι μελιού τείνουν να κρυσταλλώνονται πιο ομοιόμορφα.

Η κρυστάλλωση του μελιού συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη (έχει περίπου 70 τοις εκατό φυσικά σάκχαρα) κυρίως γλυκόζη (ζάχαρη σταφυλιών) και φρουκτόζη (ζάχαρη φρούτων) και 20 τοις εκατό νερό. Όταν η συγκέντρωση αυτών των σακχάρων αυξάνεται στο μέλι, συντήκονται σε κρυστάλλους. Ο ρυθμός κρυστάλλωσης εξαρτάται επίσης από τα μικροσκοπικά υπολείμματα γύρης ή κηρήθρας στο ίδιο το μέλι επειδή αυτά τα σωματίδια χρησιμεύουν ως βάση για το σχηματισμό κρυστάλλων. Επομένως, το μη επεξεργασμένο μέλι κρυσταλλώνεται γρηγορότερα από αυτό που έχει υποστεί τη διαδικασία επεξεργασίας και αφαίρεσης σωματιδίων κεριού, κηρήθρας, γύρης…

Θερμοκρασία επιρροής

Η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στο ρυθμό κρυστάλλωσης του μελιού και όσο πιο κρύα αυτή η διαδικασία είναι ταχύτερη, γι ‘ αυτό το κρυσταλλωμένο μέλι αντιπροσωπεύεται συχνότερα στις αγορές χωρών με ψυχρότερο κλίμα. Αυτή η διαδικασία επηρεάζεται επίσης από τον τρόπο αποθήκευσης του μελιού, διότι εάν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από 10 μοίρες, θα κρυσταλλωθεί γρηγορότερα. Επομένως, το μέλι δεν πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο αλλά σε θερμοκρασία δωματίου. Στην επιθυμία να επιστρέψει το μέλι στην αρχική του κατάσταση, πολλοί βάζουν το βάζο σε βραστό νερό για να λιώσουν τους κρυστάλλους. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε το βραστό νερό να μην υπερβαίνει τους 40 βαθμούς, επειδή η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες βλάπτει το μέλι και οδηγεί σε απώλεια θρεπτικών ουσιών.

Υγρασία

Το μέλι, εκτός από τη ζάχαρη, αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νερό. Όσο λιγότερη υγρασία στο μέλι, τόσο πιο αργή είναι η διαδικασία κρυστάλλωσης και αντίστροφα.

Χρώμα και γεύση

Το κρυσταλλωμένο μέλι έχει συχνότερα μια ελαφρύτερη σκιά σε σύγκριση με το χρώμα του όταν βρίσκεται σε υγρή κατάσταση. Το κρυσταλλωμένο μέλι μπορεί να έχει πιο πλούσια και πιο έντονη γεύση από το υγρό μέλι του ίδιου τύπου, ενώ η ποιότητα παραμένει αμετάβλητη.

Υφή κρυστάλλωσης

Η κρυστάλλωση του μελιού μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές υφές ανάλογα με τον τύπο του μελιού και τις συνθήκες υπό τις οποίες κρυσταλλώνεται. Για παράδειγμα, κάποιο μέλι γίνεται τόσο στερεό όσο οι κρύσταλλοι ζάχαρης, ενώ άλλοι είναι κρεμώδεις και λείοι. Η σύνθεση του μελιού παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία της υφής του κρυσταλλωμένου μελιού. Το μέλι με υψηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη συνήθως τείνει να είναι πιο σφριγηλό, ενώ εκείνα με περισσότερη φρουκτόζη έχουν κρεμώδη εμφάνιση. Η υφή επηρεάζεται επίσης από την ταχύτητα της ίδιας της κρυστάλλωσης του μελιού. Εάν αυτή η διαδικασία συμβεί γρήγορα, η υφή του μελιού θα αποτελείται συνήθως από μικροσκοπικούς κρυστάλλους και θα έχει κρεμώδη εμφάνιση, ενώ η βραδύτερη κρυστάλλωση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερους κρυστάλλους και πιο σταθερή υφή. Η ίδια η εμφάνιση του κρυσταλλωμένου μελιού μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την προσθήκη διαφόρων συστατικών όπως σπόροι, ξηροί καρποί ή φρούτα καθώς θα δώσουν μια επιπλέον διάσταση υφής και γεύσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

TOP