Εδώ είναι πόσο θα μας κοστίσει αυτό το χειμώνα για να θερμάνει το λογαριασμό είναι να παγώσει! Στη γέφυρα και στη γέφυρα

Η θέρμανση μιας μέσης μονωμένης κατοικημένης περιοχής από 60 τετραγωνικά μέτρα έως 20 μοίρες κατά τη διάρκεια 16 ωρών την ημέρα σε ολόκληρο το διαμέρισμα, 180 ημέρες κατά την περίοδο θέρμανσης, απαιτεί ενέργεια περίπου 9.000 kWh (150 kWh/m2 είναι η μέση εκτιμώμενη κατανάλωση θέρμανσης στη Σερβία). Ο Οργανισμός Ενέργειας σημειώνει ότι στην ανάλυση του ενεργειακού κόστους θέρμανσης λαμβάνεται υπόψη η απόδοση των χρησιμοποιούμενων συσκευών.

Το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος θέρμανσης, για τις παραπάνω συνθήκες, κατά την περίοδο θέρμανσης 2023/2024. (σύμφωνα με τις τιμές από το πρώτο εξάμηνο του Οκτωβρίου 2023) θα υπάρχουν νοικοκυριά που θερμαίνονται με ξύλο σε περιοχές της Σερβίας όπου μπορούν να αγοραστούν σε χαμηλότερες τιμές (για παράδειγμα 6.790 δηνάρια ανά m3) και εάν τα νοικοκυριά έχουν νεότερες σόμπες των οποίων η απόδοση είναι υψηλότερη, π.χ. το 65% θα κοστίσει 56.000 Δηνάρια.

Σημαντικά υψηλότερο κόστος, 92.500 Δηνάρια, θα παρέχεται από νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ακριβότερα καυσόξυλα (με τιμή 9.500 δηνάρια ανά m3) και έχουν σόμπες χαμηλότερης απόδοσης. Ένα ελαφρώς χαμηλότερο κόστος 84.600 δηναρίων θα είναι για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το σφαιρίδιο, εάν καίγεται σε πιο αποδοτικούς κλιβάνους σχεδιασμένους για αυτό το καύσιμο.

Η θέρμανση με φυσικό αέριο θα είναι επίσης ευνοϊκή αυτή την περίοδο θέρμανσης σε σύγκριση με άλλους τύπους θέρμανσης, διότι θα ανέλθει σε 59.500 δηνάρια, που είναι μόνο 3.500 Δηνάρια πιο ακριβά από την πιο ευνοϊκή θέρμανση με ξύλο, σύμφωνα με την AERs.

Το κόστος της θέρμανσης με άνθρακα δεν έχει αλλάξει σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο θέρμανσης και θα κυμαίνεται από 71.900 έως 77.700 Δηνάρια, ανάλογα με τον τύπο του άνθρακα που χρησιμοποιείται.

Τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν θερμικούς φούρνους συσσώρευσης θα έχουν κόστος 81.700 δηνάρια, αλλά μόνο εάν χρησιμοποιείται αποκλειστικά Φθηνότερη νυχτερινή ηλεκτρική ενέργεια. Η συμπλήρωση της σόμπας με Ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια μόνο για δύο ώρες την ημέρα αυξάνει το κόστος κατά 40%, έτσι ώστε να ανέρχονται σε 113.600 Δηνάρια.

Το μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος για τη θέρμανση θα αφορά τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια απευθείας σε σώματα θέρμανσης και λέβητες για θέρμανση δαπέδου, αέριο προπανίου-βουτανίου και λάδι κορμών. Για την αγορά ενέργειας ή ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανση ενός μέσου διαμερίσματος καθ ‘ όλη τη διάρκεια της σεζόν, πρέπει να διαθέσουν περίπου 200.000 δηνάρια για ηλεκτρικό ρεύμα, 173.000 δηνάρια για λάδι κορμών και 156.000 δηνάρια για αέριο προπανίου-βουτανίου.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η τιμή του άνθρακα δεν έχει αλλάξει, ενώ οι τιμές των καυσόξυλων είναι μικρότερες κατά περίπου 11% και τα σφαιρίδια είναι λιγότερα κατά 12%. Η τιμή του αερίου προπανίου-βουτανίου είναι χαμηλότερη κατά 7%, όπως και η τιμή του πετρελαίου lož που μειώνεται κατά 8%. Η τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά έχει αυξηθεί κατά 31%, ενώ η ηλεκτρική θέρμανση είναι ακριβότερη κατά περίπου 27%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

TOP